Vitaal de zomer door!

Vitaal de zomer door!

‘Vitalere medewerkers zijn gelukkiger, productiever en sterker betrokken bij de organisatie’.

Vitaliteit staat letterlijk voor: ‘de mate waarin iemand krachtig en energiek is’. Dit is in het algemeen erg belangrijk in een mensenleven. Maar ook specifiek op het werk is vitaliteit van onschatbare waarde. Hoe draag je daar als werkgever nu aan bij? In dit artikel geven we een aantal tips om de vitaliteit onder je werknemers te stimuleren.

1. Stimuleer gezond eten en drinken
Gezond eten en drinken is onmisbaar voor hoge vitaliteit. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je werknemers gezonder eten? Dat doe je o.a. door de gezonde keuze aantrekkelijker en makkelijker te maken, bijvoorbeeld door in het bedrijfsrestaurant een kleurrijk en rijkelijke gevuld saladebuffet vooraan te plaatsen of in ieder geval groenten en fruit beschikbaar te stellen.

2. Verzorg ontspanningsmogelijkheden
Ontspanning is dé onmisbare tegenhanger van inspanning. Zonder aandacht voor een goede manier om tot rust te komen, bestaat de kans dat werknemers zich te lang achter elkaar inspannen. De werkgever kan zorgen voor plekken op kantoor waar werknemers tijdens hun pauze even niet aan hun werk hoeven te denken, bijvoorbeeld het plaatsen van een pooltafel of tafeltennistafel kan zorgen voor een korte, maar complete afleiding van inspannende werkuren.

3. Stimuleer voldoende beweging
Wanneer mensen voor een lange periode in dezelfde houding op dezelfde bureaustoel zitten, dan gaat dat ten koste van de vitaliteit van die werknemer. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om te bewegen op de werkvloer. Voorbeeld: het potje tafeltennis, staand/bewegend werken door een hybride werkbureau, laat iedereen zijn eigen koffie en printjes pakken, neem de trap in plaats van de lift of zet de prullenbak een paar meter verderop.

4. Zoek de verbinding
Een goede werksfeer speelt een grote rol in de vitaliteit van werknemers. En verbinding met het bedrijf en tussen collega’s onderling is erg belangrijk voor de werksfeer. De mate van verbinding is afhankelijk van een aantal algemene pijlers: een passend takenpakket, een juiste mate van zelfstandigheid en een gevoel van sociale connectie. Voor iedere werknemer zien de ideale omstandigheden er anders uit. Ga hierover met elkaar het gesprek aan om als werkgever een goed beeld te kunnen vormen. Een vlugge ‘ja prima’ volstaat hier niet; vraag ze naar hun ervaring en geef ze de ruimte om zich hier – positief én negatief – over uit te laten.

5. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling
Binnen een takenpakket dat goed bij een werknemer past, is het fijn wanneer er ruimte zit voor groei en ontwikkeling. Wanneer iemand te lang stilstaat en hetzelfde werk doet, kan dit een negatieve invloed hebben op de vitaliteit. Er zijn diverse manieren om uw werknemers op een laagdrempelige manier te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ga in gesprek over dromen en doelen en hoe de werknemer deze graag zou willen bereiken (denk aan een workshop, cursus of lezing).

6. Geef het goede voorbeeld
De positieve gevolgen van een goed advies worden pas echt duidelijk wanneer degene met de adviserende rol zelf het goede voorbeeld geeft. Daag bijvoorbeeld als werkgever iemand die al lang op een stoel zit uit voor een potje tafeltennis of een lunchwandeling. Koop een kop koffie voor een medewerker die je al een tijdje niet gesproken hebt. Eet een gezonde maaltijd in het bedrijfsrestaurant en ga met de vrijdagmiddagborrel niet na één ‘verplicht drankje’ meteen al naar huis, maar blijf wat langer socializen. Stimuleer jij je werknemers om vitaler te worden op de werkvloer, geef dan zelf vooral het goede voorbeeld, dan is de kans groter dat de rest volgt.

Bekijk ook eens increintegratie.nl
Sluiten